Historie

Het logies en bed & breakfast boerderijtje, genaamd "de kleine Donkhoeve" dateert oorspronkelijk uit 1705 en is in 2000 volledig gerestaureerd. Vanaf 1871 in familiebezit, destijds door mijn opa gekocht voor 250 gulden van burgemeester Tret. Wij zijn de 4e op een volgende eigenaar van onze familie

 

De Donkhoeve
de Mortelen


De langgevel boerderij Donkhoeve” is meer dan een eeuw oud, het is voor ons een huis met veel herinneringen. Mijn Moeder Wilhelmina Franken, ik zelf en onze dochters Tessa en Lydia zijn er opgegroeid. In 1914 is het gebouwd door mijn Opa en Oma Peer Franken en Johanna Franken van Osch. Tot 1980 was de boerderij in gebruik voor handel in vee en paarden. Na de restauratie in 2000 is het voorste gedeelte terug gebracht naar de authentieke woonstijl, in het voormalige stalgedeelte is een gastenverblijf.

De Donkhoeve staat aan de rand van het eeuwenoude Mortelen gebied. Dit gebied kenmerkt zich door kleinschaligheid, houtwallen en randbeplanting wat een coulissenlandschap doet ontstaan.
Naast lage delen komen hier ook dekzandruggetjes voor, ook wel donken genaamd. Vandaar dat veel namen het achtervoegsel donk hebben, zoals Polsdonken. Pols is een oude benaming voor moeras.
Ook veel weggetjes hebben de benaming steeg, dat duidt op stijgende weg. Door de voortdurende ontwatering stegen de weggetjes ten opzichte van de omgeving, zoals de Priemsteeg waar we ook aan gelegen zijn.

 

 

 

De Donkhoeve
de Mortelen